impedancie, vykony, kombinacie, etc...

Moderátor: Moderators

Poslaťod Erorr_boy » Uto Okt 13, 2009 16:49

garde píše:.....pri niektorých zosíkoch môžeš zapája reproboxy s rozdielnou impedanciou a budú hra rovnakou hlasitosou, ale s tým som sa stretol len pri mojom predpotopnom zosíku Sanyo a aparátoch Phill Jones......s najväčšou pravdepodobnosou Ti to bude hra rozdielnou hlasitosou.....btw je to blbos to tak robi....kúpil si GK goldline??? :lol:



SWR 350 Redface cez

GK210 Goldline (8OHM)200W
Ashdown mag 410 T (4OHM)350W

Hlasitostne hraju uplne vyvazene!
Obrázok užívateľa
Erorr_boy
 
Príspevky: 386
Registrovaný: Ned Okt 12, 2008 20:55
Bydlisko: Kosice

Poslaťod garde » Štv Okt 15, 2009 08:40

Erorr_boy píše:
garde píše:.....pri niektorých zosíkoch môžeš zapája reproboxy s rozdielnou impedanciou a budú hra rovnakou hlasitosou, ale s tým som sa stretol len pri mojom predpotopnom zosíku Sanyo a aparátoch Phill Jones......s najväčšou pravdepodobnosou Ti to bude hra rozdielnou hlasitosou.....btw je to blbos to tak robi....kúpil si GK goldline??? :lol:



SWR 350 Redface cez

GK210 Goldline (8OHM)200W
Ashdown mag 410 T (4OHM)350W

Hlasitostne hraju uplne vyvazene!


.....je veľmi málo zosilňovačov, ktoré dokážu pracova v takom režime, že keď pripojíš bedne s rozličnou impedanciou tak hrajú rovnakou hlasitosou.....momentálne je tak odprezentovaný len PhillJones.....

.....ak tak ten tvoj SWR dokáže pracova aj tak musí ten Ashdown hra výraznejšie, minimálne kôli celkovej citlivosti bední, ten GK Goldline má citlivos okolo 92dB a ten Ashdown ak je 4 ohmový tak nebude MAG 410T Deep ale MAG 414T Deep a tie majú citlivos okolo 101dB takže musí hra výraznejšie aj keď zosilňovač rozdeluje výkon rovnakým pomerom......

.....btw.....posudzovanie bední či hrajú rovnako voľným uchom, pocitom hociako, nechcem a znevažova ale je blbos.....dá sa to odmera voltmetrom a na základe toho údaju následne vypočíta výkon na aký ten reprák hrá.....
Obrázok užívateľa
garde
 
Príspevky: 2515
Registrovaný: Pon Okt 09, 2006 16:43
Bydlisko: Midle on a Railway between LV-NZ

Poslaťod garde » Štv Okt 15, 2009 09:30

....konkrétne na SWR 350 Redface som tam manuál nenašiel, ale toto bude skoro identický manuál, čítaj na strane 14 http://www.swrsound.com/support/manuals ... 50x_om.PDF
Obrázok užívateľa
garde
 
Príspevky: 2515
Registrovaný: Pon Okt 09, 2006 16:43
Bydlisko: Midle on a Railway between LV-NZ

Poslaťod Erorr_boy » Štv Okt 15, 2009 15:16

Iba uchom...ale GK bol polozeny hore ako si videl...
ale fakticky nieje problem aby bola jedna bedna hlucnejsia ako druha tlacia rovnako...citit aj na vibraciach...je to 50/50 obe stihaju a hraju vyrovnane.


tak toto identicky manual urcite nebude ale viem ti povedat ze dnesne SWRka a minulé SWRka je dost velky rozdiel pretoze som si zahral na kombe SWR WorkingPro a to nemalo s mojim zosikom spolocne absolutne nic mozno nazov a dokonca uz aj logo vyzera inac...nastavenia sa spravaju inak potenciometre na tom "nezaklaplnu" ked chces mat uplne neorezane frekvecne pasmo..efektova slucka je riesena na on/off a nie na volume potenciometer
Obrázok užívateľa
Erorr_boy
 
Príspevky: 386
Registrovaný: Ned Okt 12, 2008 20:55
Bydlisko: Kosice

Poslaťod Hosť » Štv Okt 15, 2009 19:05

Garde nečítal som tie balady ale čo viac ako posudenie uchom je pre muzikanta potrebné??? bedna s vyššou citlivostou dole a neni o čom,pocitovo hraju rovnako a ked to tak je tak može každý kašlat cele výpočty :roll:
Hosť
 

Poslaťod garde » Pia Okt 16, 2009 08:52

.....chalani ja nemám potrebu vás presviedča o niečom ak v tom sami nevidíte logiku..... :D
Obrázok užívateľa
garde
 
Príspevky: 2515
Registrovaný: Pon Okt 09, 2006 16:43
Bydlisko: Midle on a Railway between LV-NZ

Poslaťod wilson » Uto Nov 24, 2009 11:43

johny.trucker píše:
vandal666 píše:jedna vec by ma zaujímala: ak mám 8 Ohmový reprák a chcem z neho spravi 4 Ohmový, stačí pripoji ku už existujúcemu reproduktoru 8 Ohmový odpor paralelne?


teoreticky ano, prakticky nie. ak by si pripojil 8 ohm odpor paralelne tak by ti tak rychlo zhorel ze by si len pozeral


no trocha som sa hrabal v tejto teme a neje mi toto jasne: ked mam 2 8ohm bedne, jak pocitam tak pocitam ale pri paralel. zapojeni mi to nejak vzdy vychadza na 4ohmy.... R= ( 8x8 )/( 8+8 ) = 4 ...

dokonca aj v manuali jednej hlavy je v impedance chart napisana kombinacia two 8ohm speakers ako mozna ...
teda pliz vysvetlite to tak debilno polopatisticky aby som to aj ja pochopil... hlavne preco by sa odpalil ten reprak :?
UPG 5
Carvin
Obrázok užívateľa
wilson
 
Príspevky: 218
Registrovaný: Str Sep 05, 2007 17:11
Bydlisko: Michalovce

Poslaťod Hosť » Uto Nov 24, 2009 12:29

wilson píše:
johny.trucker píše:
vandal666 píše:jedna vec by ma zaujímala: ak mám 8 Ohmový reprák a chcem z neho spravi 4 Ohmový, stačí pripoji ku už existujúcemu reproduktoru 8 Ohmový odpor paralelne?


teoreticky ano, prakticky nie. ak by si pripojil 8 ohm odpor paralelne tak by ti tak rychlo zhorel ze by si len pozeral


no trocha som sa hrabal v tejto teme a neje mi toto jasne: ked mam 2 8ohm bedne, jak pocitam tak pocitam ale pri paralel. zapojeni mi to nejak vzdy vychadza na 4ohmy.... R= ( 8x8 )/( 8+8 ) = 4 ...

dokonca aj v manuali jednej hlavy je v impedance chart napisana kombinacia two 8ohm speakers ako mozna ...
teda pliz vysvetlite to tak debilno polopatisticky aby som to aj ja pochopil... hlavne preco by sa odpalil ten reprak :?


impedančne to je OK,keby namiesto toho odporu pripojil reprák tak je to v poho,ale bežný odpor neznesie tolko wattov,potreboval by výkonové,približne rovnako ako druhé repro. :wink:
Hosť
 

Poslaťod johny.trucker » Uto Nov 24, 2009 12:47

wilson píše:no trocha som sa hrabal v tejto teme a neje mi toto jasne: ked mam 2 8ohm bedne, jak pocitam tak pocitam ale pri paralel. zapojeni mi to nejak vzdy vychadza na 4ohmy.... R= ( 8x8 )/( 8+8 ) = 4 ...

dokonca aj v manuali jednej hlavy je v impedance chart napisana kombinacia two 8ohm speakers ako mozna ...
teda pliz vysvetlite to tak debilno polopatisticky aby som to aj ja pochopil... hlavne preco by sa odpalil ten reprak :?


no ved pocitas dobre 8+8=4 :) samozrejme pri paralelnom zapojeni.
pri seriovom ide 8+8=16 ohm.

teda neviem co je ti v tejto veci nejasne
Obrázok užívateľa
johny.trucker
 
Príspevky: 1221
Registrovaný: Pia Aug 19, 2005 17:17
Bydlisko: Prešov

Poslaťod wilson » Uto Nov 24, 2009 13:04

EBbass píše:
impedančne to je OK,keby namiesto toho odporu pripojil reprák tak je to v poho,ale bežný odpor neznesie tolko wattov,potreboval by výkonové,približne rovnako ako druhé repro. :wink:


kua taze tam islo o ten odpor??? nic s reprakom? :D :D :D paaana beka...no nic,som jasny :oops: :lol:

no a este ak sa mozem spytat, ak by som mal dve 8ohm bedne, z toho jedna 450w a druha 250w, vysledna wataz sa scitava alebo ako to je...
UPG 5
Carvin
Obrázok užívateľa
wilson
 
Príspevky: 218
Registrovaný: Str Sep 05, 2007 17:11
Bydlisko: Michalovce

Poslaťod Wavyline » Uto Nov 24, 2009 13:10

EBbass píše:impedančne to je OK,keby namiesto toho odporu pripojil reprák tak je to v poho,ale bežný odpor neznesie tolko wattov,potreboval by výkonové,približne rovnako ako druhé repro. :wink:

Trochu to doplním.

Odpor, nazvime ho správne rezistor, má ako svoju charakteristickú veličinu odpor. Teda, ak má rezistor 8 Ohm, znamená to, že v obvode s jednosmerným napätím bude klás prúdu odpor 8 ohmov. No určite nebude ma impedanciu 8 ohmov v obvode so striedavým napätím pri referenčnej frekvencii 1kHz!

Ak má reproduktor impedanciu 8 ohmov, znamená, že ju má takú pri frekvencii 1kHz, pri iných frekvenciách sa jeho impedancia mení. No pri 8 ohmovom rezistore platí, že jeho odpor bude takýto len v jednosmernom obvode a jeho impedančná charakteristika sa správa inak ako u reproduktoru.

Pre lepšie pochopenie ujasním terminológiu.
rezistor = odporová súčiastka
odpor = charakteristická veličina rezistoru pri jednosmernom napätí
impedancia = charakteristická veličina rezistoru pri striedavom napätí. Je závislá od frekvencie.
Obrázok
Obrázok užívateľa
Wavyline
 
Príspevky: 506
Registrovaný: Ned Jún 29, 2008 17:29
Bydlisko: Poprad, prechodné: Bratislava

Poslaťod Hosť » Uto Nov 24, 2009 13:32

može byt :)
Hosť
 

Poslaťod cliff » Štv Dec 10, 2009 19:35

pozor, impedancia reproduktora tuším nie je udávaná pre 1kHz, ale pre Fs daného reproduktora ( rezonančná frekvencia) a spravidla je to najnižšia impedancia, akú môže reproduktor ma.
BTW elektrická impedancia je zjednodušene súčet rezistancie, induktancie a kapacitancie nejakého obvodu .
odpor ( rezistor ) ako súčiastka má potlačenú kapacitanciu a rezistanicu už vo svojej konštrukcii, ale cievka reproduktora samozrejme má určitú indukčnos a kapacitu, ktoré potom spôsobujú premenlivú induktanciu a kapacitanciu pre rôzne frekvencie. činný odpor sa prakticky nemení, len s teplotou....preto je impedancia premenlivá.
nahradenie reproduktora rezistorom je samozrejme možné a v praxi sa používa ( napr pri meraní zosilňovačov je výhodnejšie tam zaradi dostatočne dimenzovaný odporník, ktorý vyvíja len teplo, ako poškodzova reprák sinus frekvenciou so skoro max výkonom), avšak neviem si predstavi ho použi ako nahradenie reproduktora v takomto zapojení.
Výkon ktorý pôjde do toho pripojenia, by sa delil na dve časti, polovica do reproduktora a polovica do odporníka.
Myslím, že zosilňovač prenesie viac výkonu do 8 ohm reproduktora, zhruba 2/3 , ako do 4 ohm ,kde polovicu tvorí reproduktor a polovicu odporník.
Druhá vec je to, že samotný rezistor by musel by dimenzovaný na dos veľký výkon ( 100 - 300W ) čo nebude teda moc lacné...
cliff
 
Príspevky: 431
Registrovaný: Štv Feb 28, 2008 17:24
Bydlisko: Turzovka

Poslaťod cliff » Štv Dec 10, 2009 19:38

čo sa týkalo tých dvoch bední, mali by ma spolu 500W. Kedže pri paralelnom ( alebo sériovom ) zapojení rovnakých odporov sa výkon mení na dve polovice, do každej bedne pôjde 1/2. Tým pádom to musíš dimenzova podľa slabšej.
cliff
 
Príspevky: 431
Registrovaný: Štv Feb 28, 2008 17:24
Bydlisko: Turzovka

Poslaťod jazzcat » Štv Apr 15, 2010 22:55

ahojte, potrebujem radu.
Mám zosilovač Peavey z roku 1978, vyrobený v USA.
Tam, kde je sieový kábel je napísané: 700 WATS, 120 VAC, 60 Hz - je to dobre? :)
Potom sú tam dve diery, jedna so znakom 4 ohmy, druhá 8 ohmov.
Idem si kupova 8 - ohmovú bedňu Goliath - budem to picha do diery s ôsmimi ohmami, však? Výkon je tam uvedený 210 W - dostanem z Goliatha tie watty?
Som totálny laik, pýtam sa takto, aby som hneď čosi nedokazil :)
ďakujem za rady!
jazzcat
 
Príspevky: 174
Registrovaný: Štv Sep 10, 2009 22:13
Bydlisko: nitra

Poslaťod garde » Pia Apr 16, 2010 07:19

jazzcat píše:ahojte, potrebujem radu.
Mám zosilovač Peavey z roku 1978, vyrobený v USA.
Tam, kde je sieový kábel je napísané: 700 WATS, 120 VAC, 60 Hz - je to dobre? :)
Potom sú tam dve diery, jedna so znakom 4 ohmy, druhá 8 ohmov.
Idem si kupova 8 - ohmovú bedňu Goliath - budem to picha do diery s ôsmimi ohmami, však? Výkon je tam uvedený 210 W - dostanem z Goliatha tie watty?
Som totálny laik, pýtam sa takto, aby som hneď čosi nedokazil :)
ďakujem za rady!


.....Ty tú hlavu nepripájaj do siete, lebo máme 240/50Hz.....ak tam nie je prepínač na 220 čo sme mali predtým.....
Obrázok užívateľa
garde
 
Príspevky: 2515
Registrovaný: Pon Okt 09, 2006 16:43
Bydlisko: Midle on a Railway between LV-NZ

Poslaťod jazzcat » Pia Apr 16, 2010 12:50

garde píše:
jazzcat píše:ahojte, potrebujem radu.
Mám zosilovač Peavey z roku 1978, vyrobený v USA.
Tam, kde je sieový kábel je napísané: 700 WATS, 120 VAC, 60 Hz - je to dobre? :)
Potom sú tam dve diery, jedna so znakom 4 ohmy, druhá 8 ohmov.
Idem si kupova 8 - ohmovú bedňu Goliath - budem to picha do diery s ôsmimi ohmami, však? Výkon je tam uvedený 210 W - dostanem z Goliatha tie watty?
Som totálny laik, pýtam sa takto, aby som hneď čosi nedokazil :)
ďakujem za rady!


.....Ty tú hlavu nepripájaj do siete, lebo máme 240/50Hz.....ak tam nie je prepínač na 220 čo sme mali predtým.....


dobre, vďaka
jazzcat
 
Príspevky: 174
Registrovaný: Štv Sep 10, 2009 22:13
Bydlisko: nitra

Poslaťod Alatay » Pia Apr 16, 2010 13:15

pripojit ju mozes ale len raz :D a natoc to :D by bola ina show :D kukni v niektorej teme tu je link na menic z nasich 240 na 120 stoji tak 100€ sa mi zda ze to tu garde daval

edit: viewtopic.php?t=13012
Alatay
 
Príspevky: 436
Registrovaný: Sob Aug 25, 2007 07:21
Bydlisko: L.Hradok, Zilina

Poslaťod johny.trucker » Pon Apr 19, 2010 12:35

predam bezdrotovy system AKG WMS 450 Guitar Set - 300 €.
komplet v kufriku, pouzivany zhruba rok, bezchybna prevadzka, predavam lebo potrebujem money na aparat novy. viac info tu:
http://www.akg.com/site/products/powers ... ge,EN.html
Obrázok užívateľa
johny.trucker
 
Príspevky: 1221
Registrovaný: Pia Aug 19, 2005 17:17
Bydlisko: Prešov

Poslaťod Smaily » Pon Apr 19, 2010 13:52

sry...omyl... =D :roll:
Naposledy upravil Smaily dňa Pon Apr 19, 2010 14:42, celkovo upravené 1
Fender Power JazzBass Deluxe
Ibanez BTB405
Ashdown ABM 210T
Konstant BAS250B
Obrázok užívateľa
Smaily
 
Príspevky: 347
Registrovaný: Štv Aug 03, 2006 18:05
Bydlisko: Humenné, Košice

PredchádzajúciĎalší

Späť na Basgitary, kombá, efekty

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia

cron