kedy menit lampy

Moderátor: Moderators

Poslaťod matisekmp » Ned Feb 04, 2007 10:38

treba nastavit bias
(pokial nekupis presne take iste lampy ako boli povodne, ale to je 100x jednoduchsie nastavit ten bias ;) )
SQUIER by Fender SHOWMASTER 132-3900 HSH
TubeDriver > Boss DS-1 > Dunlop GCB-95 > Homemade AB switch na Boss-TU80 > Boss CH-1
Homemade SpeakerSim
Marshall AVT50
Obrázok užívateľa
matisekmp
 
Príspevky: 253
Registrovaný: Ned Feb 05, 2006 11:44
Bydlisko: Košice

Poslaťod styrioci » Ned Feb 04, 2007 11:32

bony.exp píše:ono ked menim lampy, to staci len vytiehnut a dat nove? alebo musim aj nieco nastavovat? z elektrotechniky som lama... :oops:


ked kupis sparovane tak nemusis nastavovat nic, ak nesparovane tak musis nastavit bias
Obrázok
Obrázok užívateľa
styrioci
 
Príspevky: 3840
Registrovaný: Štv Nov 03, 2005 12:46
Bydlisko: Kosice, SR

Poslaťod Progrocker » Ned Feb 04, 2007 11:33

styrioci píše:
bony.exp píše:ono ked menim lampy, to staci len vytiehnut a dat nove? alebo musim aj nieco nastavovat? z elektrotechniky som lama... :oops:


ked kupis sparovane tak nemusis nastavovat nic, ak nesparovane tak musis nastavit bias


Nie je pravda, aj pri sparovanych musis casto nastavit bias, hlavne ked das inu znacku, kedze kazdy par moze mat ine hodnoty.
Progrocker
 
Príspevky: 314
Registrovaný: Štv Jan 01, 1970 01:00

Poslaťod fataljoe » Ned Feb 04, 2007 20:39

a jedna blba otazocka :D co je to ten bias,ako sa to nastavuje a ako zvladne vymenu lamp aj totalny elektrotechnicky nevzdelanec ?
Ibanez RG1527
Ibanez RG7321 custom
Ibanez RGT42 soller-keller custom
Sansamp PSA-1 preamp
TC Electronics G-Major
Mesa boogie stereo simul-class 295 = delo :)
Marshall 1960 AV

"skill comes first"
Obrázok užívateľa
fataljoe
 
Príspevky: 486
Registrovaný: Uto Okt 18, 2005 16:01
Bydlisko: Ruzomberok-Praha

Poslaťod jivo » Pon Feb 05, 2007 02:23

fataljoe píše:a jedna blba otazocka :D co je to ten bias,ako sa to nastavuje a ako zvladne vymenu lamp aj totalny elektrotechnicky nevzdelanec ?


pokial nevies co je BIAS a ako sa nastavuje, tak tie lampy daj radsej vymenit niekomu, kto sa tomu rozumie. povedal by som ti odbornu definiciu, ale neviem ju a je tu dost ludi, ktori ti ju mozu napisat lepsie ako ja :wink: .
My gear rulez. Your gear sucks. :D
Les Paul + Marshall = ROCK !!!
Powered by Peavey and Mesa/Boogie amplification.
Obrázok užívateľa
jivo
 
Príspevky: 13341
Registrovaný: Pia Máj 28, 2004 13:20

Poslaťod Mario Bross » Pon Feb 05, 2007 15:20

Bias je to vlastene zaporne predpatie a nastavuje sa s nim kludovy prud, ktory ma pretekat lampami...

pre kazdu lampu sa nastavuje inac a ich hodnoty su uvedene pre kazdu lampu
Ibanez SZ520QM,
Soldano SLO-100(homemade),
Obrázok


------------------------------------------------
Obrázok užívateľa
Mario Bross
 
Príspevky: 1452
Registrovaný: Uto Mar 07, 2006 22:06
Bydlisko: Ilava

Poslaťod fataljoe » Pon Feb 05, 2007 16:06

no a to si kazdy kto si chce vymenit lampy musi nastudovat pokrocilu elektrotechicky prirucku,kupit si meraky,blbosti :D alebo mat vlstneho technika? co sa stane ked si kupim tie iste lampz EL34 a jednoducho stare vzberiem a nove tam pichnem ..co uz na tom mozem pokazit?
Ibanez RG1527
Ibanez RG7321 custom
Ibanez RGT42 soller-keller custom
Sansamp PSA-1 preamp
TC Electronics G-Major
Mesa boogie stereo simul-class 295 = delo :)
Marshall 1960 AV

"skill comes first"
Obrázok užívateľa
fataljoe
 
Príspevky: 486
Registrovaný: Uto Okt 18, 2005 16:01
Bydlisko: Ruzomberok-Praha

Poslaťod Mario Bross » Pon Feb 05, 2007 16:31

fataljoe píše:no a to si kazdy kto si chce vymenit lampy musi nastudovat pokrocilu elektrotechicky prirucku,kupit si meraky,blbosti :D alebo mat vlstneho technika? co sa stane ked si kupim tie iste lampz EL34 a jednoducho stare vzberiem a nove tam pichnem ..co uz na tom mozem pokazit?


no teoreticky nic...ale je lepsie si to overit :D
Ibanez SZ520QM,
Soldano SLO-100(homemade),
Obrázok


------------------------------------------------
Obrázok užívateľa
Mario Bross
 
Príspevky: 1452
Registrovaný: Uto Mar 07, 2006 22:06
Bydlisko: Ilava

Poslaťod Milan1 » Pon Feb 05, 2007 17:48

fataljoe píše:a jedna blba otazocka :D co je to ten bias,ako sa to nastavuje a ako zvladne vymenu lamp aj totalny elektrotechnicky nevzdelanec ?



Bias je to co ti povedali hore 8)

A teraz k vymene lamp...vysvetlim to tak lajicky lebo tiez som neni este nejaky odbornik...

1. vytiahnes stare elektronky
2. das na miest kde boli tie stare nove elektronky (najlepsie ked su sparovane)
3. pozries sa tomu do criev
4. hladas trimer (trimre) na nastavenie biasu a miesto kde ten bias budes merat (miesto medzi katodov a zemov vykonovych lamp)
5. meria sa to but klasicky ampermetrom (ale musis rozpojit obvod na vlozenie ampermetra medzi katodu a zem) alebo ubytkom napätia na 10 Ohm-ovom rezistore ktory das (alebo ho tam uz mas) na miesto presne ako ampermeter. Najcastejsie pri homemade ampoch sa to robi tak, ze tie rezistori tam das uz pri stavbe a nechas ich tam (neprekazaju ani neovlivnuju zvuk).
6. Samotne meranie sa uskutocnuje takto: (pred meranim zapni POWER ale stale nachaj zapnuty STANDBY. Davaj sakramensky pozor pred dotykom zivej casti a povedz niekomu nech sa pri teba postavy s nejakou nevodivov castou napr. sucha latka, uterak a nech ta v pripade dotiku odtiahne...netreba to brat na lahku vahu lebo to neni sranda...)
a, ampermetrom-na vlozenom ampermetri si das rozsah okolo do 200 mA (najprv si daj väcsi a potom znizuj...tak sa to ma robit) merany prud nastavujes trimrom a meras na vsetkych elektronkach a jeho velkost si nastav podla typu elektronky. EL34 maju tusim 35 mA ale da sa to na nete najst.
b, ubytkom napätia na rezistoroch (voltmetrom)-k vyvodom vlozenich rezistorov pripojis voltmeter, takisto trimrom nastavujes a na voltmetri sa ti ukaze ubytok napätia, ktory vznikol na rezistore...vypocitas ho podla vztahu U=R.I kde R=10 Ohm a I=podla typu elky ale dajme tomu ze 35mA=0,O35A cize U=10.0,035=0,35V cize na voltmetri sa ti musi ukazat 0,35 V...
Ked tam mas iba jeden trimer tak pri sparovanych elektronkach staci nastavovat tento bias iba na jednej elektronke...na ostatnych bude rovnaky ako na tej prvej...
7. Ked bude na kazdej elke nastaveny bias ako ma byt, tak daj vsetko do pôvodneho stavu (myslim poskladat to...nieze das trimer do pôvodneho stavu :D ) a mas po vymene elektroniek...
IBANEZ RG 321 MH-RB (sh-4 a PAF Joe, Gotoh kobylka), Homemade celolampova hlava, Kustom QUAD ST412 A (4 x Vintage30), BOSS,
Obrázok užívateľa
Milan1
 
Príspevky: 490
Registrovaný: Str Júl 12, 2006 09:31
Bydlisko: Rybany

Poslaťod fataljoe » Pon Feb 05, 2007 18:11

Milan1 píše:Davaj sakramensky pozor pred dotykom zivej casti a povedz niekomu nech sa pri teba postavy s nejakou nevodivov castou napr. sucha latka, uterak a nech ta v pripade dotiku odtiahne...netreba to brat na lahku vahu lebo to neni sranda...)


:D :D :D Dik za obsiahly manual. Tak ja to skusim teda ,ale ak sa do tyzdna neozvem jivo pridaj prosim k vsetkym mojim prispevkom ciernu virtualnu vlajku :D
:D
Ibanez RG1527
Ibanez RG7321 custom
Ibanez RGT42 soller-keller custom
Sansamp PSA-1 preamp
TC Electronics G-Major
Mesa boogie stereo simul-class 295 = delo :)
Marshall 1960 AV

"skill comes first"
Obrázok užívateľa
fataljoe
 
Príspevky: 486
Registrovaný: Uto Okt 18, 2005 16:01
Bydlisko: Ruzomberok-Praha

Poslaťod jivo » Uto Feb 06, 2007 14:34

fataljoe píše:
Milan1 píše:Davaj sakramensky pozor pred dotykom zivej casti a povedz niekomu nech sa pri teba postavy s nejakou nevodivov castou napr. sucha latka, uterak a nech ta v pripade dotiku odtiahne...netreba to brat na lahku vahu lebo to neni sranda...)


:D :D :D Dik za obsiahly manual. Tak ja to skusim teda ,ale ak sa do tyzdna neozvem jivo pridaj prosim k vsetkym mojim prispevkom ciernu virtualnu vlajku :D
:D


ok, potom ti spolu s administratorom za nick napiseme RIP :D . ale radsej bud opatrny, dobre zvaz svoje moznosti a zbytocne nerisku :wink: j.



Milan1: pekny opis, ale IMO z neho vyplyva, ze ludia, ktory nevedia co je to BIAS alebo ktori nemaju aspn ake take znalosti elektroniky, by sa do toho moc nemali pustat. v podstate to nie az take zlozite, ale nie je to ani ziadna sranda.
My gear rulez. Your gear sucks. :D
Les Paul + Marshall = ROCK !!!
Powered by Peavey and Mesa/Boogie amplification.
Obrázok užívateľa
jivo
 
Príspevky: 13341
Registrovaný: Pia Máj 28, 2004 13:20

Poslaťod Milan1 » Uto Feb 06, 2007 15:10

jivo píše:Milan1: pekny opis, ale IMO z neho vyplyva, ze ludia, ktory nevedia co je to BIAS alebo ktori nemaju aspn ake take znalosti elektroniky, by sa do toho moc nemali pustat. v podstate to nie az take zlozite, ale nie je to ani ziadna sranda.


Pravda je...vyzera to dost obsiazne ale v podsatate tam toho az tak moc neni ale chcel som to napisat uplne do detailu, ona keby som to mal povedat nejakemu elektrotechnikovy tak to viem povedat jednov vetov...lebo pokial tam tie rezistori uz mas, nastavuje sa ti bias jednym trimrom a das tam sparovane elky (co je samozrejmost pri nastavovani biasu jednym trimrom) tak je to otazocka par sekund a je po vymene, takze tak.

A samozrejme ze to neodporucam robit nikomu kdo sa na to neciti, lebo tazko sa to bude robit cloveku ktori nevie co je to trimer, rezistor, ampermeter, voltmeter...a v tom pripade by spachal viac skody ako osohu...to nech da spravit radsej niekomu inemu :wink:
IBANEZ RG 321 MH-RB (sh-4 a PAF Joe, Gotoh kobylka), Homemade celolampova hlava, Kustom QUAD ST412 A (4 x Vintage30), BOSS,
Obrázok užívateľa
Milan1
 
Príspevky: 490
Registrovaný: Str Júl 12, 2006 09:31
Bydlisko: Rybany

Poslaťod jivo » Uto Feb 06, 2007 15:13

Milan1 píše:A samozrejme ze to neodporucam robit nikomu kdo sa na to neciti, lebo tazko sa to bude robit cloveku ktori nevie co je to trimer, rezistor, ampermeter, voltmeter...a v tom pripade by spachal viac skody ako osohu...to nech da spravit radsej niekomu inemu :wink:


presne tak som to myslel :wink:
My gear rulez. Your gear sucks. :D
Les Paul + Marshall = ROCK !!!
Powered by Peavey and Mesa/Boogie amplification.
Obrázok užívateľa
jivo
 
Príspevky: 13341
Registrovaný: Pia Máj 28, 2004 13:20

Re: kedy menit lampy

Poslaťod undert4ker » Uto Feb 06, 2007 15:48

fataljoe píše:No mal by som otazku: podla coho na 100percent zistim ze mi treba na lampovej hlave vymenit lampy? Mal by sa zmenit charakter zvuku ale to sa mi zda dost nepresny diagnosticky znak :D Zacnu sa hriat? Bzucat? Klesne hlasitost? ako ludia vedia kedy su este lampy ok a kedy ich uz treba vymenit ...a tiez ako dlho vydrzi taka lampa standardne ? Dik


ked sa ti odpalia....symptomy si uz uviedol...postupne stracaju gule, ale ked ich fest odpalis, to budes pocut.... robi to potom strasne haluzne fadeovane zvuky
2005 Gibson SG Standard -> Jim Dunlop GCB-95 -> Boss DS-1 -> EHX Big Muff -> Laney HCM65R
Jim Dunlop USA Nylon .88mm picks, Gibson Vintage/Dean Markley/Ernie Ball Slinky .010" strings
Obrázok užívateľa
undert4ker
 
Príspevky: 624
Registrovaný: Ned Okt 17, 2004 06:30
Bydlisko: raz tu, raz tam

Poslaťod fataljoe » Uto Feb 06, 2007 17:51

dobre ..dosiel som k zaveru ze tie lampy vymenim ..kupim dve sparovane EL34 a ani nemusia mat pozlatene konce a jednoducho ich pichnem namiesto strarych ..podla mna nie je realne mozne aby si vsetci gitaristi ktori maju doma lampovu vec museli pracne nastavovat bias preboha ..sak tie hodnoty napatia ci coho tam musia byt rovnake ako pri starych lampach.. proste vyberem vymenim a hram a nespekulujem ...tak k tomuto som dosiel po dlhej uvahe :D :D :D inak dik za rady... aj pri tak technickej a teda objektivnej veci ako je vymena lamp neexistuje striktne pravidlo kedy to vymenit pokial na to doma nemate meraky ako v elektrotechnickom labaku a opat musi zauradovat to muzikantske ucho ktore ma kazdy inak vydrate .. no a mne hovori ze by som to mal vymenit ..tak aspon pre pokoj v dusi to urobim :D
Ibanez RG1527
Ibanez RG7321 custom
Ibanez RGT42 soller-keller custom
Sansamp PSA-1 preamp
TC Electronics G-Major
Mesa boogie stereo simul-class 295 = delo :)
Marshall 1960 AV

"skill comes first"
Obrázok užívateľa
fataljoe
 
Príspevky: 486
Registrovaný: Uto Okt 18, 2005 16:01
Bydlisko: Ruzomberok-Praha

Poslaťod Milan1 » Uto Feb 06, 2007 18:47

fataljoe píše:dobre ..dosiel som k zaveru ze tie lampy vymenim ..kupim dve sparovane EL34 a ani nemusia mat pozlatene konce a jednoducho ich pichnem namiesto strarych ..podla mna nie je realne mozne aby si vsetci gitaristi ktori maju doma lampovu vec museli pracne nastavovat bias preboha ..sak tie hodnoty napatia ci coho tam musia byt rovnake ako pri starych lampach.. proste vyberem vymenim a hram a nespekulujem ...tak k tomuto som dosiel po dlhej uvahe :D :D :D inak dik za rady... aj pri tak technickej a teda objektivnej veci ako je vymena lamp neexistuje striktne pravidlo kedy to vymenit pokial na to doma nemate meraky ako v elektrotechnickom labaku a opat musi zauradovat to muzikantske ucho ktore ma kazdy inak vydrate .. no a mne hovori ze by som to mal vymenit ..tak aspon pre pokoj v dusi to urobim :D



Aj tak sa da, ale aspon kup rovnakej znacky ako si mal pred tym a ako si povedal sparovane...ale ak si tam pred tym nemal sparovane a teras tam das tak to bude naprd, lebo predtym si tam mal nastaveny bias na kazdu elku iny (lebo kazda mala ine hodnoty) a teras tam das sparovane cize obydve potrebuju ten isty bias (obydve si odoberaju ten isty prud) ale ty mas na kazdej iny a to je ten problem...naviem ci si ma pochopil co som ti chcel povedat...

Ale ak tam mas aj teraz sparovane a znovu das sparovane tak ti to pôjde...mozno budu mat obydve malo, mozno moc biasu ale pôjde ti to :wink: Ak ak kupis rovnakej znacky tak je najväcsia pravdepodobnost ze ti to zapasne...vela zdaru.
IBANEZ RG 321 MH-RB (sh-4 a PAF Joe, Gotoh kobylka), Homemade celolampova hlava, Kustom QUAD ST412 A (4 x Vintage30), BOSS,
Obrázok užívateľa
Milan1
 
Príspevky: 490
Registrovaný: Str Júl 12, 2006 09:31
Bydlisko: Rybany

Poslaťod jivo » Str Feb 07, 2007 22:38

fataljoe píše:dobre ..dosiel som k zaveru ze tie lampy vymenim ..kupim dve sparovane EL34 a ani nemusia mat pozlatene konce a jednoducho ich pichnem namiesto strarych ..podla mna nie je realne mozne aby si vsetci gitaristi ktori maju doma lampovu vec museli pracne nastavovat bias preboha ..sak tie hodnoty napatia ci coho tam musia byt rovnake ako pri starych lampach.. proste vyberem vymenim a hram a nespekulujem ...tak k tomuto som dosiel po dlhej uvahe :D :D :D inak dik za rady... aj pri tak technickej a teda objektivnej veci ako je vymena lamp neexistuje striktne pravidlo kedy to vymenit pokial na to doma nemate meraky ako v elektrotechnickom labaku a opat musi zauradovat to muzikantske ucho ktore ma kazdy inak vydrate .. no a mne hovori ze by som to mal vymenit ..tak aspon pre pokoj v dusi to urobim :D


no s lampami a BIASom to mas asi ako s motorom v aute. ked motor nie je poriadne zostekovany, auto ide, ale prevadzka nie je optimalna. takisto aj lampy, nemusis mat nastavene tie najvyhodnejsie hodnoty BIASu a hrat ti to bude, ale nebude to hrat optimalne (samozrejme, v pripade, ze uz nie je BIAS optimalne nastaveny a ze tam das tie spravne lampy :) ). takze ak chces dosiahnut po vymene lamp co najoptimalnejsi vysledok, bolo by dobre nechat BIAS nastavit. ale pokial nemas tuto moznost a bude to hrat po vymene lamp dobre, tak by to malo byt ok.


p.s. 1: za pripadne poskodenia nerucim :D
p.s. 2: s tym stelovanim, nemal som na mysli dokonaly osemvalec BMW, ale nejaky taky normalny faovritovy motorcek :D
My gear rulez. Your gear sucks. :D
Les Paul + Marshall = ROCK !!!
Powered by Peavey and Mesa/Boogie amplification.
Obrázok užívateľa
jivo
 
Príspevky: 13341
Registrovaný: Pia Máj 28, 2004 13:20

Poslaťod fataljoe » Str Feb 07, 2007 23:20

tusim mesa 50 /50 alebo 90 ma pevne nastaveny bias ...tusim som to cital niekde ale nie som isty ..a nikto to neriesi vsetci su spokojny ..kupia lampz vymenia a ide to
Ibanez RG1527
Ibanez RG7321 custom
Ibanez RGT42 soller-keller custom
Sansamp PSA-1 preamp
TC Electronics G-Major
Mesa boogie stereo simul-class 295 = delo :)
Marshall 1960 AV

"skill comes first"
Obrázok užívateľa
fataljoe
 
Príspevky: 486
Registrovaný: Uto Okt 18, 2005 16:01
Bydlisko: Ruzomberok-Praha

Poslaťod jivo » Str Feb 07, 2007 23:36

fataljoe píše:tusim mesa 50 /50 alebo 90 ma pevne nastaveny bias ...tusim som to cital niekde ale nie som isty ..a nikto to neriesi vsetci su spokojny ..kupia lampz vymenia a ide to


ano, pravdu mas. ale zas nastavenim BIASu si mozes upravit zvuk podla chuti alebo mozes ovplyvnit zivotnost lamp, co pri mesinach odpada. skratka zivot je otazkou priorit. a okrem toho, predpokladam, ze ty nemas v aparate pevny BIAS.
My gear rulez. Your gear sucks. :D
Les Paul + Marshall = ROCK !!!
Powered by Peavey and Mesa/Boogie amplification.
Obrázok užívateľa
jivo
 
Príspevky: 13341
Registrovaný: Pia Máj 28, 2004 13:20

Poslaťod pole » Štv Feb 08, 2007 03:14

Normalne to vymen a hraj... Je mrte aparatov bez moznosti nastavenia BIASu a hraju uplne normalne X rokov....

Aj ked razantnou zmenou hodnoty prepatia na prvej mriezke (teda BIASu) sa da hoc co rozstelovat, tych par mA o ktore sa zmeni hodnota kludoveho prudu voci starym lampam nema ziadny vplyv....

Este dodatok: Razantnou zmenou biasu sa da zmenit pracovny bod koncoveho zosilnovaca. Z AB triedy sa to da posunut kludne aj do cisteho acka, alebo na druhu stranu aj B cka ci este do extrumu co je Cecko trieda.... Ale to su uz zmeny v desiatkach mA. Pri peznej vymene lamp to vebec nehrozi. VO vseobecnosti plati cim mensi pokojovy prud tym dlhsia zivotnost lampy ale aj acsie prechodove skreslenie.... Idealny pracovny prud pre AB triedu s 2xEL34 je 35mA a A triedu 75mA...
Obrázok užívateľa
pole
 
Príspevky: 401
Registrovaný: Str Júl 05, 2006 08:17
Bydlisko: Pezinok

PredchádzajúciĎalší

Späť na Archiv

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron